Football Manager vs FIFA / PES

FM vs FIFA diyerekten bu iki devasa oyunun arasındaki farkları inceledik. İşte Football Manager vs FIFA sonucu.

fm vs fifa

Football Manager serisi ile FIFA ve PES gibi oyunların arasındaki farklar nelerdir? Merhaba değerli FM rehber okurları, bu sayfada bu gün FM vs FIFA / PES konusunu işleyeceğiz.

FOOTBALL MANAGER BAĞIMLILIĞI

Hoppala kardeşim elma ile armudu niye karşılaştırıyorsun demeyin. Bu karşılaştırmayı merak edenler var. Üstelik FIFA serisi son yıllarda menajerlik oyun seçeneğini de çıkartmaya başladı. Öbür tarafta da FM serisi 3 boyutlu maç görsellerini her sene geliştiriyor. Yani yavaş yavaş bir birine yaklaşan bu iki futbol serisinin aralarındaki farkları netleştirmek istiyorum.

İşte FM ve FIFA arasındaki en büyük farklar:

1. Maçlar

Football manager vs FIFA karşılaşmasının ilk maddesi elbette maçlar. Bu iki seri arasındaki en büyük fark maçların oynanmasıdır. FM yani Football Manager serilerinde maç esnasında oyuncuları kesinlikle kontrol edemeyiz. Çünkü biz menajeriz. Yalnızca sahanın kenarından oyuncularımıza taktikler verebiliriz. FIFA serisinde ise durum tam tersi. Arzu edildiği taktirde FIFA menajerlik oyununda maçları biz yönetebiliyoruz. Elbette bu maçlar FM serisine göre çok daha gelişmiş grafiklere sahip.

Bir de FM serilerinde taktikler çok büyük önem arz ediyor. Milyon tane değişken var. FIFA maçlarında ise belirli başlı taktiklerin dışına çıkamıyoruz. Aslına bakarsanız bu taktikler de oyunu çok fazla değiştirmiyor. İşte açılışı yaptık, Football Manager ve FIFA arasındaki en büyük fark maç oynanışı idi.

2. Transfer ve Bütçe Gerçekçiliği

FIFA menajerlik oyununu oynayanlar bilirler. Çok yetenekli ve wonderkid oyuncular makul fiyatlara satılabiliyor. Hiç gelmeyecek oyuncular düşük kalibre takım ve liglere gidebiliyor. Haliyle bu da futbolun ve menajerliğin gerçekçiliğini tamamen yok ediyor.

Peki ya FM serisinde öyle mi? Tamamen zıttı diyebilirim. Neredeyse herkes tok satıcı. Bir oyuncuyu almak için bin dereden su getirmek gerek. Gerçek hayatta olduğu gibi kimse wonderkid ve yıldız oyuncusunu kolay kolay satmaz.

Bu farkın en büyük sebebi de FIFA oyununun eğlence üzerine kurulmuş olması. FM ise eğlenceden daha çok gerçekliğin simülasyonu olmayı hedefler.

3. Oyuncu Gelişimi

Oyuncu gelişimi de bir başka faktör. FM serisinde oyuncu geliştirmek çok ama çok zor. Bir ton parametre var. FM oyuncu geliştirme rehberinde bunlara değinmiştim. Antrenör kalitesi, tesis kalitesi, oynatılan maç sayısı, oyuncunun potansiyeli, azim puanı, profesyonelliği, devamlılığı, bireysel antrenmanlar vesaire. Üstelik bütün bunları sağlarken oyuncunun sakatlanmamasına da özen göstermelisiniz. Yani anlayacağınız FM serisinde oyuncu geliştirmek gerçek hayattaki gibi.

FIFA serisinde ise oyuncuyu oynatmanız yetiyor. Oynadıkça yetenek puanı yükselen oyuncular ile bir kaç sezonda kaliteli bir takıma ulaşabiliyorsunuz. Üstelik maçları kendiniz oynadığınız için bu genç oyuncular çok maç kaybetmiyor.

Buradan çıkarılan sonuç FIFA oyununun daha hızlı ve kolay ilerliyor oluşu.

4. Oyuncu Veritabanı Database

Football Manager serisi belki de en büyük futbol kulüpleriyle yarışacak seviyede bir gözlemci ekibine sahip. Dünyada profesyonel futbol oynayan yüz binlerce kişiyi veritabanı içerisine dahil etmiş. Her bir oyuncunun kişiliğinden, yeteneğinden ve hatta kimi zaman potansiyelinden haberdar. Diğer taraftar FIFA oyunlarında ise bu kadar çok oyuncu mevcut değil. Çünkü bu kadar oyuncuyu toplamaya ve oyuna katmaya yeterli zamanları yok. FM ise bu işi en eski oyunu FM 2005 zamanından beri yapıyor.

Aslında FIFA arkasında bulunan maddi güç ile dünyadaki bütün futbolcuları derleyip oyuna dahil edebilir. Ama demek ki oyuncuları sıkıp boğmak istemiyorlar. FIFA kısa sürede keyifli vakit geçirmeyi hedefleyen bir oyun. Haliyle de veritabanı FM oyununa oranla kısıtlı.

5. Detay

Arkadaşlar FIFA ve FM serisinin arasındaki en büyük farklardan biriside detay, detay ve detay. FM serisinde o kadar detay var ki anlatmaya zaman yetmez. Futbolcunun saç telinden ayakkabısının bağcığına kadar ilgilenebiliyoruz. Futbol tesisisin her köşesine hakimiz.

FIFA ise bu kadar detaya boğulmamış. Menajerliği yalnızca yüzeysel olarak yaşayabiliyoruz. Hatta çoğu kişi FIFA menajerlik bölümünü oynamıyor iki maç yapıp kapatıyor.

Aslında FIFA detay anlamında FM Touch ile denk. FM Touch sürümünü bilenler bilir, o da daha hızlı bir menajerlik oyunu oynatmayı hedefler. FM vs FM Touch adresinde de bu konuya değinmiştim.

6. Platform

Football Manager yalnızca PC sistemlerinde oynanabiliyor. Tabi FM Touch ve FM Mobile versiyonları saymıyorum. Düz FM oyunundan bahsediyorum. Ama FIFA öyle mi? FIFA serileri bilgisayar, PlayStation ve Xbox gibi onlarca donanımda oynanabiliyor. Zaten FIFA en büyük farkını da burada göstermiş durumda.

FM ise daha çok yazı tabanlı bir olduğu için konsollara hiç uygun değil. Her ne kadar oyuncular FM serisinin konsola çıkmasını istese de bu pratikte pek mümkün gözükmüyor.

Belki konsollar için FM Touch gibi daha az detaya sahip bir versiyon çıkabilir. Ancak bunun da pek bir keyif vereceğini sanmıyorum. Çünkü konsolda FIFA tarzı oyunlar daha popüler.


FM ve FIFA serisinin arasındaki farklar bunlardı değerli okurlar. Eklemek veya sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmından bize iletin. Değerli vaktiniz için teşekkür eder, iyi oyunlar dileriz.

Exit mobile version