Güncel FM antrenman rehberi sayfamıza hoş geldiniz. Sizler için kısa bir süre önce FM taktik rehberi hazırlamıştık. Sonra dedik ki neden bir adet de antrenman rehberi hazırlamıyoruz? FM 22 21 20 antrenman rehberi bu düsturla yola çıktı ve şu an sizlerle. Bu yazıda bulacağınız bilgiler FM takım antrenmanı, bireysel antrenman ve antrenör görevlendirmeleri gibi ana hususları kapsıyor.
FM 22 EN İYİ ANTRENMAN TESİSLERİ < güncel.
Şimdi sol taraftaki panelden antrenman butonuna tıkladığımızda karşımıza oldukça kapsamlı bir antrenman sayfası çıkıyor. En başta genel bakış başlığıyla başlıyoruz. Burada haftanın antrenman programını, antrenman memnunluğunu, antrenman performansını ve sağlık merkezi durumunu görüntüleyebiliyoruz. Ayrıca hangi taktiğin antrenmanı yapılacak ve antrenmanları kim yönetecek hepsi bu sayfadan belirleniyor.
- FM 21 antrenman programı. < Aynı sayfada FM 20 için de antrenman programı mevcut.
Ardından aşağıdaki başlıkta incelediğimiz antrenman takvimi bölümü var. Burada da takvime eklemek üzere kendi programınızı oluşturabileceğiniz sekme geliyor. Devamında mevkilere göre oyuncuları ekleyebileceğiniz gruplar var. Devamında mentor, bireysel antrenman, dinlenme ve son olarak da antrenör sekmesi bulunuyor.
Belirli başlı yapı taşları antrenman kalitesine doğrudan etki ederler. Antrenman yaparken tesisler ve etkili bireysel antrenmanların yanında üçüncü en etkili madde elbette antrenörlerdir. Buradan FM 22 en iyi antrenörler listemize bakarak teknik ekibinizi oluşturabilirsiniz. Veya kendi bulduğunuz antrenörü transfer etmeden önce kaç yıldızlık performans göstereceğini antrenör yıldız hesaplama motorumuzdan öğrenin.
FM Antrenman Takvimi
Antrenman takvimi bölümünde her hafta için ayrı ayrı antrenman programlarını görüntüleyebiliyorsunuz. Ekstrem durumlar dışında buradan bir değişiklik yapmanıza çok da gerek yok. Özellikle antrenman sorumluluğunu asistan menajeriniz veya bir başka antrenöre verdiyseniz hiç ilgilenmeseniz de antrenman mevzusu bir şekilde yürüyor. Eğer derseniz ki ben her şeyi en ince detayına kadar kontrol etmek istiyorum. O zaman doğru adrestesiniz.
Şimdi her hafta için seçebileceğiniz topla 36 adet hazır antrenman planı oyunda mevcut. Bu 36 antrenman planını aşağıda sezon öncesi, oyun sistemi, plan ve antrenman sistemi olmak üzere dört başlıkta tek tek inceledik. Bunlardan o hafta için takımınıza uygun olanı bizzat kendiniz atayabilirsiniz. Eğer derseniz ki ben kendime has farklı bir antrenman programı oluşturmak istiyorum. O durumda da programlar sekmesinden yeni program oluştur demeniz gerekiyor.
Ayrıca atadığınız haftalık hazır taktikleri de yine antrenman takvim bölümünden düzenleyebiliyorsunuz. Örneğin çarşamba gününe fiziksel antrenman atanmış. Siz takvimden çarşamba günkü fiziksel antrenmana tıklayarak onu savunma antrenmanıyla veya bir başka antrenmanla değiştirebilirsiniz. Takımınızın en potansiyelli oyuncuları hangi mevkide yoğunlaşmışsa o pozisyona göre antrenman yapmak her zaman daha mantıklıdır. Ayrıca fiziksel antrenmanlar da bütün takımı geliştireceği için oldukça faydalı olabiliyor.
1. FM Sezon Öncesi Antrenman
Arasından seçim yapabileceğiniz sezon öncesi antrenmanlar 5 ana başlık altında inceleniyor. Ayrıca bu beş ana başlığın her biri de ön, orta ve son etap olmak üzere seçilebilir.
- FM sezon öncesi hafif antrenman: Sezon öncesi için hafif bir program. Ön etap, orta etap ve son etap olarak üç şekilde karşımıza çıkar.
- Sezon öncesi normal antrenman: Sezon öncesi için standart bir antrenman. Ön, orta ve son etap.
- Sezon öncesi ağır antrenman: Sezon öncesi için ağır bir program. Ön etap, orta etap ve son etap.
- Taktiksel antrenman sezon öncesi: Taktik çalışmaya odaklanan sezon öncesi çalışma programı. Ön, orta ve son etap olarak üçe ayrılır.
- Teknik antrenman sezon öncesi: teknik antrenman: Teknik kapasiteyi arttırmaya odaklanan sezon öncesi çalışma programı. Teknik antrenman da ön, orta ve son etap olarak ayrılıyor.
2. FM Oyun Sistemi
FM oyun sistemi nedir ne değildir taktik rehberi üzerinde işlemiştik. Taktikler için belirlenen oyun sistemi için takımınızı çalıştırabilirsiniz. Takımınızı antrenmanlarda çalışmaları için seçebileceğiniz oyun sistemi 11 şekilde karşımıza çıkıyor.
- Doldur boşalt sistemine odaklanan bir antrenman programı.
- Gegenpress sistemine odaklanan antrenman programı.
- Tiki-taka.
- Organize kontra atak.
- Catenaccio.
- Kanat oyunu.
- Topa hükmetmek.
- Dikey tiki-taka.
- Hızlı kontra atak.
- Kaleye otobüs çekmek.
- Son olarak da özel sistem. Bu hazır sistemlerden birini seçmeyip de kendi sisteminizi yarattıysanız takımınızı özel sisteminize bu antrenman seçeneğiyle çalıştırabilirsiniz.
3. FM Plan Antrenmanı
Plan antrenmanları şimdilik sadece iki seçeneğe sahip. Bunlardan ilki askeriyeden de bildiğimiz adıyla acemi birliği antrenmanı. Acemi birliği antrenmanı neredeyse sezon öncesi yapılan antrenmanlar kadar ağır olan, sezon içinde kullanılan antrenman programı. Birden fazla kulvarda maç yapıyorsanız bu plan takımınızı zorlayarak sakatlık riskleri yaratabilir.
Diğer plan ise bunun tam zıttı olan hafta boyunca dinlenme. Bu oyuncuları dinlendirmeyi sağlayan program, takımınızın art arda yaptığı maçlardan bitkin düştüğü durumlarda kullanılmalıdır. Böylece yorulan futbolcularınızın kondisyonları yerine gelir.
4. FM Antrenman Sistemi
FM antrenman sistemi sezon içi antrenmanlarında en çok kullanacağınız sistemdir. 8 farklı şekilde karşımıza çıkar. Haftadan haftaya en uygun olanı seçilir. Ayrıca bireysel antrenman ve ekstra antrenmanlar ile desteklenebilir. İşte FM antrenman sisteminin içeriği:
- Savunma: Savunmaya öncelik verilen bir antrenman programı.
- Topa hakimiyet: Topa hakim olmanın hedeflendiği bir antrenman programı.
- Hücum: Hücuma öncelik verilen bir antrenman programı.
- Fiziksel: Fiziksel üstünlüğe önem veren bir antrenman programı.
- Teknik: Teknik üstünlüğe önem veren bir antrenman programı.
- Duran toplar: Duran toplar ile maçlar kazanmaya odaklanmış bir antrenman programı.
- Taktiksel: Taktiksel çalışmalara odaklanmış olan bir antrenman programı.
- Dengeli: Dengeli bir yaklaşımın izlendiği antrenman programı.
FM Bireysel Antrenman
Bireysel antrenman benim için oyunun en önemli hususlarından birisidir. Çünkü oyuncu gelişimini doğrudan etki eder. Hem de tam olarak arzu ettiğimiz şekilde. Bireysel antrenmanlarda önümüzde üç adet seçenek vardır. Bu üç seçeneği de doğru seçtiğimiz zaman oyuncularımız tam istediğimiz şekilde hızlıca gelişeceklerdir. Ek olarak oyuncuların bireysel antrenman yoğunluklarını zaman zaman manuel ayarlarsanız karlı çıkarsınız. Böylece yorulan oyuncuları dinlendirerek sakatlık riskini minimuma çekersiniz.
FM bireysel antrenman bölümüne antrenman sayfasının bireysel sekmesinden erişebilirsiniz. Burada bireysel antrenmanlarını düzenlemeniz için as kadronun bütün oyuncuları listeleniyor. Ancak yukarıdaki filtre butonuna basarak 19 yaş altı kadrosunun oyuncularını da bu listeye ekleyebilirsiniz. Ayrıca bireysel antrenmana erişmenin bir başka yolu da oyuncu profilini açmak. Oyuncu profilinde yukarıdan gelişim sekmesini ve antrenman alt başlığını seçerek oyuncunun bireysel
Lafı fazla uzatmadan bahsettiğim üç bireysel antrenman çeşidine geçiyoruz. İşte FM bireysel antrenmanlar:
1. FM Pozisyon Mevki Antrenmanı
Pozisyon antrenmanı oyuncunun gelişiminde hayati önem taşır. Örneğin elimize 21 yaşında bir wonderkid alalım. Bu oyuncunun pozisyonu orta saha. En etkili olduğu rol de iki yönlü orta saha. Şimdi biz bu oyuncuyu takım taktiğinde iki yönlü orta saha olarak oynatıyorsak pozisyon antrenmanını da bu şekilde yüklemeliyiz. Ama bir oyuncuyu ikinci veya üçüncü rolünde oynatıyorsak, o role adapte olması için antrenmanı o şekilde yönlendirebiliriz. Böylece oyuncu tam olarak onu oynattığımız role uygun antrenman yapmış ve gelişmiş olacaktır.
Pozisyon antrenmanını ellemezseniz oyuncu sadece o mevkiinin özelliklerini öğrenir. Ortaya karışık bir şekilde gelişir. Bu da yetenek puanlarının bir kısmının boşa gitmesi demek. Böyle bir şey benim takımımda kabul edilemez. Sadece alanında uzman oyuncular istiyorum çünkü başarının sırrı bu. Bu yüzden oyuncuyu hangi rolde oynatacaksanız o rolün antrenmanını yaptırmanız çok daha verimli olacaktır.
Yine mevki antrenmanı bölümünden oyuncunun oynamasını istediğiniz yeni mevki ve rol belirleyebilirsiniz. Uzun süre yeni rolünün ve mevkiinin antrenmanını yapan oyuncu o mevkide forma şansı da bulursa yeni mevkisine alışacaktır. Ancak bu gelişim bir tek çok yönlü oyuncularda mümkün olur.
2. FM Ekstra Antrenman
Ekstra antrenman oyuncunun takımla birlikte çalıştıktan sonra dinlenmek yerine oturup kendi başına yaptığı antrenmandır. Gelişime açık genç oyuncuların hızlıca potansiyellerine ulaşabilmeleri için bence ekstra antrenman olmazsa olmaz. Geleceği çok parlak ve yetenekleri oldukça iyi bir forvet oyuncunuz olduğunu var sayalım. Ancak gol atabilmesi için en önemli olan özelliklerinden bitiricilik veya soğukkanlılık bu oyuncuda zayıf. Eğer bitiriciliği zayıf ise ekstra şut antrenmanı, soğukkanlılığı düşük ise ekstra üçüncü bölge antrenmanı yapmalıdır.
Ekstra antrenman yüklemediğim 25 yaş altı hiç bir oyuncu yok. Alt yapıdaki oyunculara bile ekstra antrenman yüklemesi yapıyorum. Çünkü bu sayede istediğim oyuncuya direkt olarak istediğim özelliği ekleyebilirim. Tabi yaşı 26 ve üzeri olan oyunculara ekstra antrenman yüklemek anlamsız. Çünkü yaşı geçen oyuncuların gelişimi tamamen duruyor.
Ancak unutmamalısınız ki ekstra antrenman yaptırmanın iki adet negatif etkisi olabilir. Birincisi oyuncunun sıkılıp ekstra antrenmanın kendisine bir fayda getirmediğini düşünmesi. Bu durumda oyuncuyu ikna edemiyorsanız bireysel antrenmanı değiştirin veya komple kaldırın. İkincisi ise oyuncunun antrenman yükü artacağı için sakatlık riskinin çoğalması. Bunu da gelişmiş antrenman tesisleri ve tam kadro fizyoterapist ekibiyle çözebilirsiniz. Ve yorulan oyuncuyu o hafta oynatmayarak.
3. FM Oyun Karakteristiği – Oyun Tercihleri
Bir oyuncuya kendi özelinde yükleyebileceğimiz özel antrenmanların sonuncusu oyun tercihidir. Oyuncuların pozisyonuna ve özellik yapısına göre yükleyebileceğimiz bir sürü oyun tercihi mevcut. Bunların bir kısmı da oyuncuya çok büyük pozitif etki sunabiliyor. Ancak bazı oyun tercihleri var ki yalnızca mentor tarafından öğretilebilir. Taraftarı ateşler ve tribüne oynar özellikleri gibi.
FM OYUN KARAKTERİSTİĞİ < Kapsamlı karakteristik rehberi.
Gelelim öğretebileceğimiz özelliklere. Şimdi sağ kanatta oynayan hızlı bir oyuncumuz varsa ona sık sık sağ kanattan bindirmeler yapar özelliğini öğretebiliriz. Bu onun hızını daha çok kullanmasını sağlar ve oyuncunun performansını arttırır. Yine bitiriciliği yüksek bir oyuncuya plase vurmayı öğretmek onun gol sayısını arttıracaktır. Bunun bir de oyuncunun kötü yönlerini törpüleme tekniği de var. Örneğin bitiriciliği düşük bir oyuncuya şut çekmek yerine pas vermeyi tercih eder özelliğini yedirmek gibi. Yine pas özelliği düşük birisine basit paslar dener özelliğini yüklemek onun performansını fazlasıyla arttıracaktır. Yani doğru oyun tercihleri hayat kurtarır sevgili dostlar.
4. FM Antrenman Yoğunluk Seviyesi
Antrenman yoğunluk seviyesi her oyuncuda otomatik olarak belirleniyor. Yani maç sıklığı, sakatlık ve yorgun gibi durumlarda yoğunluk otomatikman azalırken diğer durumlarda yoğunluk artıyor. Ancak siz bu antrenman yoğunluk seviyesini bizzat kendiniz yönetebilirsiniz.
Elinizdeki mevcut seçenekler otomatik, iki kat yoğunluk, normal yoğunluk, yarı yoğunluk ve dinlenme. Yoğunluk arttıkça oyuncu daha hızlı gelişecektir ancak yorulacaktır ve sakatlık riski yükselecektir. Yoğunluk azaldıkça oyuncunun gelişimi de azalır ve kondisyonu düşer. Dengeyi iyi tutturmak oldukça önemli. Ayrıca oyuncuya saha ya da salon çalışması yok diyerek bir günden iki haftaya kadar tatile gönderebilirsiniz.
FM Antrenmanı Asistana Bırakma
FM antrenmanı asistana bırakma işlemlerine başlayabilmek için ilk olarak sol taraftaki antrenman sekmesine basmanız gerekiyor. Antrenman sayfasına geldiyseniz öncelikle genel bakış sekmesinde olduğunuzdan emin olun. Karşınızdaki sayfanın sol üst bölümünde antrenman sorumlulukları başlığını göreceksiniz. Orada menajer adınız soyadınız ve altında da menajer kimliği gözüküyorsa antrenmanları siz yönetiyorsunuz demektir.
Bu durumu değiştirmek için antrenman sorumlulukları butonuna basın. As takım antrenmanı altında genel antrenmanı yönetir ve bireysel antrenmanı yönetir adında iki alt başlık bulunuyor. Genel antrenmanı yönetir yazısının yanında yetki ver butonunu görüyorsunuz. Oradan istediğiniz her hangi bir antrenörü, altyapı sorumlusunu veya asistan menajeri seçerek yetki ver dediğinizde antrenman yönetimini devredersiniz.
Bireysel antrenmanı da aynı şekilde devredebilirsiniz ama bireysel antrenmanı sizin yönetmenizi öneririm. Böylece üzerine titrediğiniz özel oyuncularınızın gelişimini doğrudan takip ederek doğru yönde şekillendirebilirsiniz. Aynı şekilde tekrar bu ekrandan hepsinin sorumluluğunu üstlen ve sen yönet butonlarına basarak antrenman yetkisini tekrar üzerinize alabiliyorsunuz. İşte FM antrenmanı asistana bırakma mevzusu bu kadar kolay. Her hafta için antrenman detaylarıyla ilgilenmek istemeyenler için oldukça başarılı bir çözüm.
FM Antrenman Tesisleri
FM antrenman tesisleri 20 puan üzerinden hesaplanıyor ve 9 ayrı şekilde karşımıza çıkıyor. Bunların en kötüsü 1-3 puanla kötü antrenman tesisleri iken en iyisi 20 puanla efsane antrenman tesisleri.
Buradan çıkan sonuç ise yönettiğimiz kulübün antrenman tesisleri efsane düzeye gelene kadar her sene yönetimden antrenman tesislerini geliştirmelerini talep etmeliyiz. Çünkü antrenman tesisleri ne kadar kaliteliyse oyuncularımız o derece gelişecektir. Antrenmanların verimli geçmesinde tesisler oldukça önemli. Ayrıca antrenman tesis kalitesi sakatlık risklerini etkiliyor. FM antrenman tesisleri hakkında daha detaylı bilgiye FM oyuncu geliştirme rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz.
- Kötü antrenman tesisleri: 1-3 aralığında.
- Düşük seviye antrenman tesisleri: 4-5 aralığında puan.
- Vasatın altında antrenman tesisleri: 6-7 arasında puan.
- Yeterli düzeyde antrenman tesisleri: 8-9 arası puan.
- Orta düzeyde antrenman tesisleri: 10-11 arası.
- İyi antrenman tesisleri: 12-13 arasında.
- Harika antrenman tesisleri: 14-12 arasında bir puan.
- Muhteşem antrenman tesisleri: 18-19 arası bir puan.
- Efsane antrenman tesisleri: 20 puan.
FM Antrenman Yoğunluğu
FM antrenman yoğunluğu dokunmadığınız ve asistan menajere bıraktığınız durumlarda orta seviyede ilerler. Ancak yukarıda antrenman takvimi bölümünde anlattığım gibi bizzat kendiniz yönetirseniz takım için antrenman yoğunluğunu arttırabilirsiniz. Tabi bunun bir de bireysel oyuncu antrenman yolu var. FM antrenman yoğunluğu arttırma için oyuncunuzun profilini açın ve gelişim sekmesinden antrenman başlığına tıklayın. Orada oyuncunun bireysel antrenman sayfasından yoğunluk seviyesini ayarlayabilirsiniz.
Oyuncu ne kadar antrenman yaparsa o kadar yorulacaktır ama bir o kadar da alışacaktır. Antrenmanın bir diğer adının alıştırma olması da oldukça manidar. Antrenman yoğunluğu yarı antrenman, normal ve iki kat gibi ayarlanabileceği gibi oyuncuya tamamen tatil de verilebilir. Ayrıca bireysel antrenmanlardan ekstra antrenman ve oyun karakteristiği eğitimi verirseniz bunlar da oyuncunun antrenman yoğunluğuna fazladan yük bindirecektir. Antrenman yoğunluğu oyuncuyu geliştirir, maçlara hazırlar ve fit tutar. Ancak antrenman yoğunluğu çok aşırı olduğu durumlarda sakatlık riskleri artacaktır.
FM antrenman rehberinin sonlarına yaklaştık. Umuyoruz bu tekrardan pekiştirdiğiniz ve yeni öğrendiğiniz bilgiler takımınızın antrenman performansına katkıda bulunur. Antrenman rehberi yazısını okuduğunuz için teşekkürler. Bir başka rehber yazısında görüşmek dileğiyle. Yorumlarınızı aşağıdaki bölümden bizimle paylaşabilirsiniz. FM rehber sizlere kariyerinizde başarılar diler.
Çok teşekkür ederim bilgilendirici yazınız için.
Rica ederim ne demek. Birazcık faydalı olabildiysem ne mutlu bana. 🙂