FM oyun karakteristiği ve oyun tercihleri futbolcuların yeteneğine değil, karar verme mekanizmalarına doğrudan etki eder. Oyuncunun gelişim > antrenman sayfasına geldiğinizde oyun karakteristiği sütununun altında yeni oyun karakterini konuş butonu var. Buraya bakarak yeni tercihlerini ekleyebilir, karar veremediğiniz durumlarda antrenör ekibinizden tavsiye alabilirsiniz. FM için antrenman tarzları beş ana başlığa dağıtılmıştır, bunlar ekstra antrenman, pas antrenmanları, bitiricilik antrenmanları, savunma antrenmanları ve teknik antrenmanları.
Tabi bir oyuncunun belirtilen oyun tercihlerini öğrenebilmesi için bazı futbolcu özellikleri yüksek olmalı. Merak etmeyin her antrenman tarzının altında hangi özelliklerin gerekli olduğunu iliştirdim. FM oyuncularının sahip olduğu antrenman tarzları, yeteneklerini en verimli şekilde kullanmalarını sağlayabilir. Yine aynı şekilde oyuncuya uygun olmayan antrenman tarzları öğretildi ise bu bir probleme döner. Oyuncunun potansiyelini kullanmasını engeller ve yeteneklerini köreltir. Biz de bu sebeple futbolcularınızdan maksimum verim alabilmeniz için bütün oyun karakteristiği ve oyuncu tercihlerini detaylı bir şekilde inceledik. Yine de bir futbolcuya antrenman tarzı eğitimi vermeden önce asistan menajer doğrulaması yaptırarak emin olabilirsiniz. Çünkü yanlış bir karakteristik yüklemesinde asistan menajer hemen sizi uyarıyor. Haydi ana konumuza hızlı bir giriş yapalım. İyi eğlenceler!
Ara Pası Atmaz
İlk FM oyun karakteristiği incelememiz ara pası atmaz ile başlasın. Alfabe sırasına göre ilerleyelim. Yüksek yaratıcılık ve pas yeteneği isteyen riskli ara paslarını atmayı tercih etmez. Onun yerine daha çok ayağa pas yapar. Eğer orta sahanız fazla zeki değilse, vizyonu düşük ise kendisinden ara pası atmasını istemek yerine ayağa pas atmasını istemek oyuncudan alacağınız verimi epey yükseltecektir.
Yüksek vizyonlu, yaratıcı ve oyun kurucu oyunculara öğretilmemesi gerekir. Çünkü her bir ara pası potansiyel gol pasıdır ve hücum organizasyonlarının olmazsa olmazıdır.
Ayağının Dışını Kullanır
Antrenman tarzları arasına yeni FM serisi ile birlikte gelen çok etkili bir seçenektir. Ayağının dışını kullanır tarzına sahip olan futbolcu zor pozisyonlarda ayağının dışını kullanarak hiç beklenmedik paslar verebilir.
Bu özellik her mevkide işe yarayabilir. Eğer oyuncunuzun kapasitesi öğrenmeye yeterli ise hiç düşünmeden eğitime başlayın. Yalnız bu tekniğin talep ettiği pek çok özellik var. Bunlar özel yetenek, cesaret, teknik, pas, bitiricilik, kararlılık, vizyon ve çeviklik.
Baskı Altındayken Rakiplerden Sıyrılmaya Çalışır
Etrafı rakip oyuncular tarafından çevrildiğinde pas vermek yerine boş alana topla birlikte koşmayı tercih eder. Bu tercihi yapacak oyuncuların yüksek fiziksel özellikleri, karar verme yeteneği, tekniği ve driplingi yüksek olmalıdır. Basıp gidecek oyuncular için çok yerinde bir antrenman tarzı olacaktır. Bu tarz antrenman tarzları sadece mentor yöntemiyle öğretilebilir.
Bireysel Yeteneğini Kullanır
Futbolcunun özel yetenek özelliğini daha çok kullanmasını sağlayan bir antrenman tarzıdır. Özel yeteneği üst düzey olan futbolculara öğretildiği takdirde fazlasıyla verim alınacaktır. Yetenekli futbolcu bireysel yeteneğini kullanarak deyim yerindeyse şapkadan tavşan çıkartır.
Bireysel yeteneğini kullanır antrenman tarzını öğrenmek için özel yetenek yetmez. Onun yanında teknik, cesaret, kararlılık ve çalışkanlık da futbolcuda mevcut olmalı.
Boş Alanlara Koşu Yapar
Oyuncunun sık sık boş alanlara koşu yapmasını sağlayan bu oyun tercihi, eğer arkasında yüksek yaratıcılığa, vizyona sahip, bol bol ara pası ve koşu yoluna pas atan elit orta saha oyuncularınız varsa çok işe yarayabilir. Bu antrenman tarzını öğrenecek oyuncunun sahip olması gereken özellikler orta ve üst düzeyde hız, hızlanma, denge, karar verme, dripling, teknik ve özel yetenek.
Boş Alanlara Koşu Yapmaz
Adından da anlaşabileceği gibi bu antrenman tarzına sahip oyuncular boş alanlara koşular yapmazlar. Peki böyle değerli bir hamleyi neden bir futbolcudan kaldırmak isteyelim? Şimdi çok yetenekli bir kanat oyuncunuz olduğunu düşünün. Hız, hızlanma ve ilk kontrol gibi yetenekleri çok düşük. O zaman boşa geçip top almasını ve topu dağıtmasını tercih edersiniz. Boşluklara koşmasını değil.
Ayrıca çok katı bir taktiğiniz varsa gene bu antrenman tarzı seçilebilir. Örneği kanat oyuncularınızın içeri kat etmesini istemiyorsunuz diyelim. Yalnızca topu alıp orta açmalarını ve pivot forveti desteklemelerini istiyorsunuz. İşte o zaman bek ve kanat oyuncularınıza boş alanlara koşu yapmaz tarzını yedirmeniz faydalı olacaktır.
Çizgiye İnmeden Orta Yapar
Daha çok bek ve kanat oyuncularına öğretilebilecek orta yapma antrenmanı. Eğer en ileri uçta uzun boylu bir hedef forvet oynatıyorsanız kanatlarınıza ve bek oyuncularınıza bu eğitimi vererek yüksek miktarda kafa golü attırabilirsiniz. Gereken özellikler orta açma ve karar verme.
Defanstan Top Sürerek Çıkar
Önünde boşluk gören defans oyuncusu pas vermek yerine top sürmeyi tercih eder. Baskılı bir oyun oynuyorsanız, modern futbolun gerekliliği olan bütün oyunculardan maksimum verim alma felsefesiyle önünde boşluk olan defans oyuncularınızın topu sürerek ilerlemesini tercih edebilirsiniz. Bu eğitimi alacak defans oyuncusunun hız, top sürme ve karar verme yetenekleri yeterli olmalıdır.
Düşük Tempolu Oynar
Bu oyun tercihine sahip futbolcu topu ayağına aldığında biraz duraksar veya yavaşça ilerler. Asıl amacı oyun kurmaktır ve takım arkadaşlarının daha uygun pozisyona geçmelerini bekler. Orta saha oyuncuları için uygun olan bu oyun tercihi en fazla bir oyuncuya öğretilmeli aksi takdirde oyununuz fazla yavaşlayacaktır. Kontra atak futbolu için uygun değildir. Gereken özellikler takım oyunu, karar verme ve önsezi.
Eliyle Uzun Oynayarak Kontratak Başlatır
Futbolcu taç olduğu zaman hızlıca taçtan topu uzak mesafelere göndererek kontra atak başlatmaya meyillidir. Yüksek seviye güç, denge ve uzun taç yeteneği gerektirir. Kaleciler için bu yeteneğin anlamı topu aldığı zaman eliyle uzun mesafelere fırlatıp kontratak başlatmasıdır. Kaleciler için gereken özellikler yüksek seviye güç, denge ve elle oyun başlatma.
Frikiklerde Sert Şut Çekmeyi Sever
Adından da anlaşılacağı üzere futbolcu çok sert frikik kullanır. Avantajları kaleyi bulduğu zaman kalecinin bu topu kurtarması epey zordur. Dezavantajları ise çok sert çekilen şutların kaleyi bulma ihtimali düşer. Gereken özellikler serbest vuruş kullanma, uzaktan şut ve teknik. Takımınızın as serbest vuruş kullanıcısı için oynatmaya değer bir oyun stilidir.
Gelişine Şut Dener
Oyuncu gelen topu kaleye vurmadan önce topu ayağında düzeltmeye kalkarsa kaleci pozisyonunu alabilir, defans oyuncuları şutu engelleyebilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için bu tekniği forvetlerinize öğretebilirsiniz. Fakat bu antrenman tarzı zordur ve oyuncunun gereken özellikleri zayıfsa çok gol kaçırabilir. Gereken özellikler yüksek seviye soğukkanlılık, bitiricilik ve teknik.
Hakemlere Sık Sık İtiraz Eder
Bu özellik aslında biraz da futbolcu karakteri ile ilgili. Hakem kararlarına sık sık itiraz eden oyuncu bu sebeple yok yere kartlar görebilir. Fakat büyük maçlarda ve özellikle kendi sahanızda oynadığınız maçlarda hakemi baskı altına alarak ve taraftarı ateşleyerek bir nebze takıma katkı sağlayabilir. Bu yetenek sadece doğuştan gelir ve mentor eğitimiyle öğrenilir. Fakat özel bir eğitimle bu oyun tercihini futbolcuya unutturabilirsiniz. Agresifliği ve kararlılığı yüksek bir futbolcuya unutturmak epey zorludur.
Hep Defansta Kalır
Futbolcunun her zaman geride kalmasını tembihleyen bir antrenman tarzıdır. Eğer defans oyuncunuz hızlı değilse ve kontra ataklara karşı ağır kalıyorsa bu oyun tercihini öğreterek çok yüksek verim alabilirsiniz. Hızlı ve pasör defans oyuncularınıza öğrettiğiniz takdirde alacağınız verim düşebilir. Eğitimi tamamlayabilmek için gereken özellikler orta ve üst seviye markaj, takım oyunu, pozisyon alma, önsezi ve karar alma.
Hızıyla Rakibini Ekarte Etmeye Çalışır
Karşısında rakip oyuncu olduğu zaman rakibin çaprazına doğru topla birlikte koşmaya başlar ve hızıyla rakibini geçer. Pır pır kanat oyuncusu dediğimiz hızlı ve içeri kat eden kanat oyuncularına çok yakışan bir özelliktir. Öğrenilebilmesi için yüksek hız, hızlanma, çeviklik ve çalışkanlık gerekir.
İki Kanatta da Ceza Sahasına Kat Eder
Futbolcu sık sık pozisyonunu değiştirir ve iki kanattan da içeriye doğru bindirmeler yapar. Yaratıcılık, özel yetenek, hız, hızlanma gibi yeteneklerin yanı sıra iki kanattan da kat etmesini istediğimiz oyuncunun iki ayağını da kullanabiliyor olması gerekir.
Kalecinin Üstünden Aşırtmayı Sever
Kaleciyi biraz önde gördüğü zaman bu fırsatı kaçırmaz ve kalecinin üzerinden topu aşırtarak gol atar. Gereken özellikler bitiricilik, teknik, karar verme, önsezi ve soğukkanlılık. Bu hareketi yapacak oyuncu teknik ve şovmen özelliklere sahip olmalı.
Kaleciyi Geçmeyi Sever
Bitiriciliği düşük ama çok hızlı olan hücum futbolcularınızdan kaleciye çalım atmalarını isteyerek performanslarını arttırma şansına sahipsiniz. Gereken özellikler hız, hızlanma, çeviklik, dripling, teknik, karar alma ve özel yetenek.
Kaleye Sırtı Dönük Oynar
Kaleye sırtı dönük oynayarak geriden gelen topları daha rahat karşılar ve ileride topu tutar. Topu tutarak diğer hücum futbolcularına ara pas atabilir veya arkasını dönüp kaleye doğru hücuma çıkabilir. Bu özelliğe sahip aklımıza gelen ilk oyuncular Mario Mandzukic ve Vedat Muriqi.
Kaleye Uzak Frikiklerde Kaleyi Yoklar
Mesafe tanımaksızın orta açmak yerine frikiklerden kaleye şutlar çeker. Eğer takımınızda uzun boylu ve kafa vuruşlarında etkili futbolcularınız yoksa takımınızın serbest vuruş atıcısına bu tekniği öğretmek yararlı olabilir. Gereken özellikler üst düzey serbest vuruş kullanma, uzaktan şut ve teknik.
Kaleyi Uzaktan Yoklar
Ceza sahası dışından bol bol kaleye şutlar çeker. Üst düzey bitiricilik, uzaktan şut ve teknik özelliklere sahip golcüye bu oyun tercihini öğretin ve arkanıza yaslanın. Ceza sahası dışından leblebi gibi golleri sıralayacaktır.
Kısa ve Basit Pas Yapar
Oyuncunun riskli ve uzun paslar denemek yerine en yakınındaki takım arkadaşının ayağına risk içermeyen paslar atmasını tembihler. yapacağı hatalı pas ve top kayıplarını minimuma indirir. Öğretilecek oyuncunun pas, karar alma ve vizyonunun düşük olması önerilir.
Maçın Temposuna Yön Verir
Maç için taktiklerde belirlediğiniz tempoya uymak yerine kendisi o an için en uygun olan tempoyu belirler. Yani yüksek zekası ve yaratıcılığını kullanarak takımın yararına inisiyatif alır. Yeri geldiğinde oyunu soğutur, yeri geldiğinde tempoyu coşturur. Bu oyun tercihini öğreteceğiniz oyuncunun üst düzey vizyon, takım oyunu, önsezi, karar alma ve en az orta seviye teknik + pas yetenekleri olmalıdır.
Merkezden Dripling Yapar
Daha çok ofansif orta saha oyuncularına öğretilmesi gereken, sahanın göbeğinden dripling yapma tercihi. İyi derecede dripling, teknik, önsezi, karar alma, özel yetenek, denge, hız, hızlanma ve çeviklik gerektirir. Merkezden bindirme yapar özelliğini içeri kat edecek olan kanat forvetlere yedirmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Mümkün Oldukça Hücuma Çıkar
Mümkün oldukça hücuma çıkar antrenman tarzlarına sahip bir futbolcunu kendi pozisyonunu terk edip ileriye doğru koşma sıklığını arttırır. Hücum özellikleri çok yüksek olan bek ve kanat oyuncularınıza bu antrenman tarzını verebilirsiniz.
Tabi defansa gelip top kapmaya çalışmamasını ve takım savunmasına katılmamasını tercih ettiğiniz golcülere de bu antrenman tarzını vererek gol ihtimallerini arttırabilirsiniz. Rakip savunmayı dağıtmak için iyi bir tercih olacaktır.
Nadiren Topla Beraber Koşar
Bulunduğu pozisyonu terk etmemesini tercih ettiğiniz defansif oyunculara yakışan antrenman tarzı. Oyuncuya dripling yapmamasını tembihler. Dripling yeteneği düşük futbolcularınızın antrenman tercihlerine eklenmesi önerilir.
Ofsayt Taktiğine Yakalanmamaya Çalışır
Bu oyun tercihine sahip futbolcu, ofsayt tuzağı uygulayan rakip takımları perişan eder. Gereken özellikler üst düzey topsuz alan, önsezi, karar alma, hız, hızlanma ve çeviklik. Hızlı bir defans oyuncusuna yakışır niteliktedir.
Oyunun Yönünü Diğer Kanada Değiştirmeyi Sever
Atağın yönünü diğer kanada çevirerek topu sıkışıklıktan kurtarır ve daha geniş bir hücum alanı sağlar. Dar alanda değil geniş alanda futbol oynayan takımlara yakışan bir oyuncu tercihidir. Gerekli özellikler önsezi, karar alma, vizyon, takım oyunu, pas ve teknik.
Pasları Ayağına İster
Adından da anlaşılacağı gibi pasları ayağına ister antrenman tarzına sahip oyuncu yerden ayağına pas atılmasını ister. Kafasına ve koşu yoluna atılan paslardan pek haz etmez. Bu antrenman tarzına sahip futbolcular ısrarcıdır. Robin Van Persie gibi sürekli elleriyle önlerini işaret ederler ve ayaklarına pas isterler. Top tutacak ve kaleye arkası dönük oyunculara eklenebilir. Bu tarzı öğrenmek için gereken özellikler güç, ilk dokunuş ve denge.
Rakip Ceza Sahasına Girer
Rakip ceza sahasında topla buluşarak pek çok gol tehlikesi oluşturur. Oyun içinde Kylian Mbappe’nin sahip olduğu oyun tercihlerinden biridir. Bu antrenman tarzının faydalı olabilmesi ve gol sayılarını arttırabilmesi için futbolcuda olması gereken özellikler önsezi, karar alma, topsuz alan ve takım oyunu.
Rakip Ceza Sahasına Sonradan Girer
Takım atağa çıkarken kolay kolay ceza sahası içine girmez. Ceza sahasına girmek için en uygun anı bekler. Böylece rakip savunmacıların kendisine sıkı markaj uygulamasını bir nebze olsun engeller. Gereken özellikler topsuz alan, önsezi, karar verme, takım oyunu, çalışkanlık, ilk dokunuş, teknik ve bitiricilik.
Çift forvet oynadığınız zaman birine rakip ceza sahasına girer, diğerine rakip ceza sahasına sonradan girer oyun tercihini öğretirseniz rakip savunmayı şaşırtıp bol boş alan yakalayabilirsiniz.
Rakip Oyuncularla Didişir
Rakip oyuncularla didişir özelliğine sahip futbolcular sık sık rakip futbolcularla laf dalaşına girer ve didişir. Böylece hem kendi takım arkadaşlarını ateşler. Hem de rakip futbolcuların konsantrasyonunu kırar. Ve morallerini bozar. Bu tarz oyun stiline sahip oyuncular dediğimiz vakit akla ilk olarak Melo, Emre ve Volkan geliyor. FM oyununda bu tekniği öğrenebilmek için gereken özellikler ise agresiflik ve liderlik.
Röveşata Dener – Rövaşata Dener
Futbolcu uygun fırsatı bulduğu zaman röveşata dener. Artistik ve akılda kalıcı goller atarak taraftarın sevgilisi olur. Kaleye sırtı dönük oynar antrenman tarzı ile birlikte öğrenildiğinde maksimum potansiyeline ulaşır. Öğrenebilmek için gereken özellikler özel yetenek, teknik, önsezi ve bitiricilik.
Sağ Kanattan Dripling Yapar
Fırsat buldukça sağ kanatta topla birlikte koşular yapar. Sağ kanattan bindirme yapar. Sağ kanat ve sağ bek oyuncularına öğretilmesi önerilir. Gereken özellikler dripling, hız, hızlanma, çeviklik, çalışkanlık, denge, özel yetenek ve orta yapma.
Sağ Kanattan İçe Kat Eder
Sağ kanattan içeriye doğru kat eder, içeride kilit gol pası ve kaleye şut deneyebilir. Üst düzey dripling, bitiricilik, pas, hız, hızlanma, çeviklik, çalışkanlık gibi özellikleri olan, içe kat eden kanat oyuncuları ve kanat forvetlerde harikalar yaratabilir.
Sert Şutlar Çeker
Ceza sahası içinden ve dışından sert bir şekilde topa abanarak şutlar çeker. Sert şutların hedefi bulması biraz zor olsa da kaleyi bulduğunda kaleciye çok zor anlar yaşatabilir. Gereken özellikler bitiricilik, teknik ve uzaktan şut. Bitiriciliği ve uzaktan şut özellikleri güçlü bir golcü için vazgeçilmez konumdadır.
Sık Sık Bitirici Paslar Dener
Oyuncu daha yaratıcı, daha riskli, daha uzun ve koşu yoluna giden ara pasları dener. Bu pasları alabilecek hızlı ve ilk kontrolü yüksek hücumcular çok tehlikeli gol pozisyonlarına girer. Sık sık bitirici paslar deneyecek oyuncularda aranan özellikler önsezi, vizyon, pas, teknik, karar verme, takım oyunu ve özel yetenek. Evet akla gelen ilk oyuncu Alex de Souza. Yeni FM ile birlikte adı değişen antrenman tarzları arasında ve şimdiki adı sık sık bitirici ara paslar dener.
Sık Sık Topla Beraber Koşar
Bu oyuncu topu aldığında pas vermek yerine topu ayağında tutmayı ve bol bol dripling atmayı tercih eder. Ayağına top yakışan, hızlı, fiziksel özellikleri güçlü, özel yeteneğe sahip ve tabi ki dripling özelliği yüksek oyunculara öğretilmesi tavsiye edilir.
Sıkı Markaj Yapar
Sıkı markaj yapar ve rakip hücumculara tabiri caizse yapışarak nefes aldırmaz. Gereken özellikler markaj, önsezi, karar alma, pozisyon alma, top kapma, denge, güç, agresiflik, çalışkanlık, zıplama, kafa, hız, hızlanma ve denge.
Sol Kanattan Dripling Yapar
Sık sık sol kanattan topla birlikte dripling yapar. Sol kanat ve sol bek pozisyonundaki futbolculara çok yakışır. Dripling, hız, hızlanma, çeviklik, çalışkanlık, denge, özel yetenek ve orta yapma gibi yeteneklere sahip olması gerekir. Oyuncu sol kanattan bindirme yapar.
Sol Kanattan İçe Kat Eder
Sol kanattan topla birlikte içeriye doğru dripling yapar. İçeriye kat ederek şutlar ve öldürücü paslar verir. Yüksek derece dripling, bitiricilik, pas, hız, hızlanma, çeviklik, çalışkanlık gibi özellikle sahip sol kanat ve sol kanat forvetlere öğretilmeye uygun bir antrenman tarzıdır.
Sürekli Çalım Atmayı Sever
FM sürekli çalım atmayı sever antrenman tarzına sahip futbolcu önünde kaç kişi olursa olsun hiç düşünmeden topu alır ve koşmaya başlar. Karşısına çıkan rakipleri çalımlamaya çalışır. Veya son saniyede etrafında arkadaşını görürse pas verir. Ama her zaman aklında topu alıp topla birlikte koşmak vardır.
Biraz bencilce bir oyun tarzı gibi gözükse de özel yeteneği, hızı, tekniği ve dripling yeteneği yüksek bir futbolcuya oldukça yakışır. Oyuncunun bolca gol ve gol pası yapmasını sağlar. Sürekli çalım atmayı sever tarzı için gereken özellikler ise hız, dripling, hızlanma, denge, güç kararlılık, soğukkanlılık, teknik ve çalışkanlık.
Şut Çekmek Yerine Pas Vermeyi Dener
Şut pozisyonuna girdiği zaman şut çekmek yerine öldürücü, gollük paslar vermeyi tercih eder. Özellikle şut ve bitiriciliği düşük seviyede olan hücum oyuncularına öğretilmesi gerekir. Böylece düşük bitiriciliği yüzünden girilen pozisyonları dağa taşa şut çekerek harcamaz.
Taç Çizgisine Yakın Oynar
Kanat ve bek oyuncularınıza bu oyun tercihini ekleyerek geniş alanda oyun kurabilir, bol bol taç atışı kazanabilirsiniz. Uzun taç kullanabilen oyuncularınız varsa ve takım planınız geniş alanda oyun kurmak üzerineyse çok yararlı bir antrenman tarzı olabilir. Gereken özellikler hız, hızlanma, çeviklik, teknik, dripling, topsuz alan, vizyon ve çalışkanlık.
Top Almak İçin Defansa Kadar Gelir
Takımı geriden oyun kurarken en uçta beklemek yerine topu almak ve pozisyon oluşumuna katkıda bulunmak için geri gelir. Günümüz modern futbolunda golcülerden beklenen özelliklerin arasına girmiştir. Ayrıca kendisine sıkı markaj yapan defans oyuncularını da şaşırtarak diğer takım arkadaşlarına rahatlık sağlar. Gereken özellikler takım oyunu, çalışkanlık, karar alma, önsezi, teknik ve vizyon. Topu almak için gerilere kadar gelir.
Topa Falso Verir
Orta açarken, korner kullanırken, frikik atarken, uzun pas ve şutlar çekerken topa falso verir ve rakibin topu karşılamasını bir hayli zorlaştırır. Üst düzey teknik gerektirir ve sadece mentor yoluyla öğrenilebilir.
Topa Kayarak Hamle Yapar
Topu söküp almak için rakip pozisyona girmeden kayarak topa müdahale eder. Daha agresif takılacak top kapma yeteneği üst düzeyde futbolculara eklenmesi önerilen bir oyun tercihi olarak görülür. Top kapma özelliğinin yanında karar alma, önsezi ve güç yetenekleri de başarılı kayma müdahaleleri için önemlidir.
Topa Yatarak Hamle Yapmaz
Daha az risk içeren, sakin bir şekilde top kapma felsefesine dayanır. Top kapması ve agresifliği düşük defans oyuncularına öğretilmesi önerilir. Daha çok pas dağıtan stoperler için geçerli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Topla Koşu Yapmadan Önce Topu Sağ Ayağına Alır
Topla koşu yapmadan önce topu sağ ayağına alır özelliği bir antrenman tarzıdır. Bu özelliğe sahip futbolcular driplinge başlamadan önce topu sağ ayağına alacak şekilde vücut yapısını düzeltir. Sadece sağ ayağını kullanabilen kanat oyuncularınıza öğreterek verim artışı yakalayabileceğiniz bir topla koşu tekniği diyebiliriz. Bu tekniği öğrenecek futbolcuda asgari düzeyde olması gereken özellikler ise dripling, teknik, cesaret, karar alma ve tercih edilen ayak sadece sağ.
Topla Koşu Yapmadan Önce Topu Sol Ayağına Alır
Yukarıda saymış olduğum özelliklerle bire bir aynı bir oyun tercihi. Tek farkı sağ ayak yerine sol ayağı tercih etmesi. Topla koşu yapmadan önce topu sol ayağına alır.
Toplara Plase Vurur
Topa abanmak yerine kalecinin en uzağındaki köşeye topu yüksek bir isabet oranıyla göndermeye yarayan bir oyuncu tercihidir. Bitiriciliğini kusursuz yapmaya çalışan bu oyuncularda aranan özellikler yüksek seviyede bitiricilik, önsezi, soğukkanlılık, karar alma ve teknik.
Topu Ayağında Tutup Bekler
Topu aldıktan sonra ne yapacağına karar verene kadar bir süre bekler ve takım arkadaşları uygun pozisyona girdiğinde pası gönderir. Kontra atakları öldüren bu oyun tercihi bir tek zaman geçirmeye yarar. Sadece mentor yoluyla öğrenilebilen bu oyuncu tercihi özel bir eğitim ile oyuncuya unutturulabilir.
Topu Çıkarırken Ayağını Kullanır
Topu çıkarırken ayağını kullanır tercihi kaleciler için geçerli bir tekniktir. Genelde topla oynamayın çok seven libero kalecilere has bir özelliktir. Pas ve vizyon özellikleri yüksek olan kalecilerde çok verimli bir antrenman tarzı olabilir. Bu tekniği öğrenecek kalecinin sahip olması gereken özellikler eksantriklik, pas, karar alma ve vizyon.
Tribüne Oynar
Top oyunda değilken taraftarı ateşler. Yeri gelir taraftara üçlü çektirir. Böylece önce taraftarın moralini arttırır. Dolaylı yoldan da takım arkadaşlarının moralini arttırır ve onları ateşler. Sadece Sabri reyiz gibi efsanevi liderlerin yapabileceği bir harekettir. Bunu öğreteceğiniz oyuncunun liderlik özelliği fazlasıyla yüksek olmalıdır. Tribüne oynar bence her kadroda bir adet sahip olunması gereken antrenman tarzları arasında.
Uygun Olduğunda Hücuma Çıkar
Hücum futbolu oynuyorsanız bek oyuncularınıza öğreterek hücuma katılmalarını sağlayabilirsiniz. Hücum ve hız özellikleri yüksek bek oyuncuları bu oyun tercihiyle birlikte bir kanat oyuncusu gibi iş yapabilir ve hücumda çoğalmanızı sağlayabilir. Gereken özellikler çalışkanlık, topsuz alan, hız, hızlanma, karar alma ve önsezi.
Uzaktan Şut Çekmekten Sakınıyor
Ceza sahasının dışından şut çekmek yerine içeri kat etmeyi ve pas vermeyi tercih eder. Uzaktan şut ve bitiriciliği düşük hücum oyuncularınız kaleyi bulmayan şutlar çekerek pozisyonları öldürüyorsa kendilerine bu antrenman tarzını aşılayarak daha akıllı oynamalarını sağlayabilirsiniz.
Uzun Paslar Dener
Oyuncu kısa pas yapmak yerine uzun mesafeli pasları tercih eder ve rakip takıma tehdit oluşturur. Üst düzey pas atma ve tekniğe sahip futbolculara öğretilmesi önerilir. Gereken diğer özellikler ise şunlardır vizyon, önsezi, karar alma ve takım oyunu. Uzun mesafeli paslar dener.
Uzun ve Yere Paralel Taçlar Atar
Bu teknik ile atılan uzun taçlar neredeyse bir korner gibi tehdit oluşturur. Eğer bu taç atışını layıkıyla yerine getirebilen bir futbolcunuz ve uzun boylu golcüler varsa leblebi gibi kafa golü bulabilirsiniz. Uzun ve yere paralel taçlar atabilmek için oyuncunun sahip olması gereken özellikler çok üst düzey uzun taç, güç ve dengedir.
Verkaç Yapar
Pas attıktan sonra tekrar topla buluşmak üzere ileriye doğru topsuz alanda koşu yapmayı tercih eder. Rakip ceza sahasına paslaşarak git talimatı verilen taktiklerde bu özelliğe sahip oyuncular büyük farklar yaratır. Gerekli özellikler topsuz alan, takım oyunu, hız, hızlanma, ilk dokunuş, pas, karar verme ve önsezi.
Zayıf Ayağı Güçlendirme Girişimi
Sadece sağ ve sadece sol ayağını kullanabilen oyunculara öğretilmesi önerilen antrenman tercihidir. Bu oyuncular boş zamanlarında zayıf olan ayaklarını geliştirerek çok yönlü bir futbolcu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedirler. Öğrenebilmek için gereken özellikler kararlılık ve teknik.
Zayıf Ayağını Kullanmaktan Kaçınır
Zayıf ayağıyla pas, gelişine şut denemek yerine önce topu düzeltir ve güçlü ayağıyla topa hamle yapar. Eğer bir oyuncu zayıf ayağını güçlendirme girişimi gerçekleştiremiyorsa B planı olarak bu eğitimi verebilirsiniz.
Genelde golcüler için uygun bir program.
Birbiriyle Uyumlu Antrenman Tarzları
- Frikiklerde sert şut çekmeyi sever. – Kaleye uzak frikiklerde kaleyi yoklar. – Topa falso verir.
- Sert şutlar çeker. – Kaleyi uzaktan yoklar. – Topa falso verir.
- Sıkı markaj yapar. – Topa kayarak hamle yapar.
- Uzun paslar dener. – Sık sık bitirici paslar dener.
- Kaleye sırtı dönük oynar. – Röveşata dener.
- Şut çekmek yerine pas vermeyi dener. – Uzaktan şut çekmekten sakınıyor.
- Sık sık topla beraber koşar. – Verkaç yapar.
Birbiriyle uyumlu antrenman tarzları seçerek çok yönlü oyuncular geliştirmek biraz emek istese de gerçekten değdiğini söyleyebilirim. FM oyun tercihleri burada bitti. Eğer bu yazı ilginizi çekti ise sizi oyuncu geliştirme rehberi sayfasına da bekliyorum. Yorumlarınızı aşağıdaki formdan bize iletmeyi unutmayın! Bir başka ipucu yazısında görüşmek dileğiyle. FM rehber futbol menajerlik kariyerinizde bol kupalar ve bol goller diler.
Ayağının dışını kullanır. Rakip oyuncularla didişir. Bireysel yeteneğini kullanır. Tribüne oynar. Sürekli çalım atmayı sever. Topu ayakla oyuna sokar. Pasları ayağına ister. Topla koşu yapmadan önce topu sağ ayağına alır. Topla koşu yapmadan önce topu sol ayağına alır.
merhaba fm2020 de bu oyun tercihleri yeni geldi. bunlar hakkındada yorum yaparmısnız. şimdiden teşekkürler
Cok guzel bir calisma olmus elinize saglik
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Hocam sizi tebrik ederim şu bilgileri daha önce hiçbir internet sitesinde görmedim. 3 yıldır fm oynuyorum Çok işime yarıyor. Daha önce verdiğim tarzlarda nerede hatalar yaptığımı sizin sayenizde anladım. Çok teşekkür ederim.
türübüne oynar antrenman tarzını bulamadım; teknik hucüm vs baktım nereden çıkıyor öncesinde bir başka antrenman çalıştırmak gerekiyor mu açılması için.
Tribüne oynar antrenman tarzı özel oyun tercihlerinden biri. Bunu maalesef antrenör yardımıyla öğretemiyoruz.
Tribünlere oynar özelliğine sahip, kararlılığı yüksek 30 yaş üzerinde bir futbolcuyu bulup transfer etmemiz gerekiyor. O oyuncu da mentor yoluyla kanatları altına aldığı oyunculara bunu öğretebiliyor. Tabi yaşlı oyuncunun mentor eğitimi vermiş olduğu 5 oyuncudan 1-2 tanesi anca bunu öğrenebiliyor.
Bunun gibi bir kaç tane antrenman tarzı daha var yalnızca mentor tarafından öğretilebilen. Evet biraz uzun soluklu bir süreç farkındayım ancak genç oyuncuları transfer ederek uzun süreli bir kariyer planlıyorsanız bu yönteme baş vurabilirsiniz.